Har du ibland undrat hur det skulle vara att plötsligt befinna sig på ett bokförlag? Kanske ett förlag som sysslar med barn- och ungdomslitteratur? Då kan jag berätta att det kan vara t.ex. så att du kommer in och:
Höga, röda hyllor fyllda med böcker sträcker sig genom lokalen.
Ovanför ett skrivbord hänger Nalle Puh och dinglar i en ballong. På väggen intill åker bergatrollen omkring på en flotte och letar efter sitt nya hem. Hos formgivarna har mumintrollen flyttat in, i bokhyllan vaknar Vira och i kapprummet säger barnen adjö till Herr Muffin.
Överallt syns spåren av berättelserna, överallt papper, böcker, anteckningar, möten, provtryck, manus- och omslagsdiskussioner. Författare och illustratörer vandrar förbi i korridorerna.
”Har du fått tag den där tecknaren än?” ”Vilket bokomslag passar bäst, det högra eller vänstra?” ”Vi borde få henne att skriva en bilderbok!” ”Vem pratade med översättaren?” ”Har du läst det där spontanmanuset än?” ”Vad hände på redaktionsmötet?” ”Vill du ha kaffe?” ”Å, vilket språk!”
Det är en verkstad för sagor, för berättelser. För spänning och romantik, för gröna, bruna och gredelina tanter, för små brokiga och stora arga, för äventyr och katastrofer, för spöken och olyckligt kära, för de pälsklädda och de uppklädda och de i prickiga kalasbyxor. Berättelser om allt det som vi människor behöver och längtar och tänker, oavsett hur gamla vi är.
Det är vad man kan uppleva när man får chansen att vara på ett barnboksförlag, och det är vad jag fått uppleva de senaste tio veckorna. Undrar du om jag kommer att sakna det?
Ja, sagolikt mycket.
/Yrsa, praktikant på Bonnier Carlsen ( i exakt 56 minuter till)
